Fysiotherapie voor honden

De termen hondenfysiotherapeut en hondenkinesist zijn synoniemen van elkaar. Een fysiotherapeut/kinesist voert als eerste stap een fysiotherapeutisch onderzoek uit en volgt een hond tijdens zijn totale revalidatieproces op. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de spieren, de gewrichten, de ligamenten, de pezen, de lymfevaten en de zenuwbanen gelegd. Net zoals bij mensen kan een hondenfysiotherapeut/-kinesist via verschillende fysiotechnieken te werk gaan: laser, ultrasoon, hydrotherapie, TENS, … . Afhankelijk van de bevindingen tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek en het stadium van de revalidatie, worden de behandeltechnieken gekozen

Een behandeling is zowel in Wechelderzande (Nieuw) als in Diest mogelijk!

Net zoals bij mensen kan een hondenfysiotherapeut via verschillende technieken te werk gaan. Afhankelijk van de bevindingen tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek en het stadium van de revalidatie, worden de behandeltechnieken gekozen. Ervaring leert dat de beste keuze diegene is waarbij we het probleem het best aanpakken én waarbij de hond en zijn baasje zich het beste voelen. Een fysiotherapeutische behandeling werkt eens zo goed als we een fijne ontspannen samenwerking hebben. Op het einde van iedere sessie haal ik aan wat en hoe jullie thuis samen kunnen oefenen. Wat is manuele therapie bij honden? Manuele therapie is een onderdeel van fysiotherapie/kinesitherapie. Een manuele therapeut gaat op zoek naar bewegingsstoornissen bij de hond in het craniosacraal systeem (de schedel, de wervelkolom en het centraal zenuwstelsel)en heft blokkades op zodat het evenwicht hersteld wordt. Waar een osteopaat alle lichaamsstructuren behandelt, focust een manuele therapeut zich vooral op de gewrichten en de mechanische werking van het hondenlichaam.

Honden Fysiotherapeute
Dierenarts

Ik groeide thuis op met verschillende opvanghonden en deed in meerdere asielen vrijwilligerswerk. Met mijn eigen honden beoefende ik de klassieke gehoorzaamheid, clean boot hunting, canicross en bergtochten, maar mijn echte passie bleek agility te zijn. Sinds 2011 heb ik met verschillende types honden trainings- en wedstrijdervaring. Ik ondersteunde ook reeds enkele startende teams tijdens trainingen en wedstrijden. De jaren in de verschillende hondensporten, deden me beseffen dat zeer veel honden blessures oplopen omwille van een gebrek aan goede voorbereiding op een sportcarrière. Ik studeerde af als dierenarts kleine huisdieren aan de universiteit in Gent met als eindwerk “Diergeneeskundige aspecten bij agility”. Sinds dan verdiepte ik me in het onderwerp en liep ik stages bij verschillende dierfysiotherapeuten en honden (fitness) trainers. Ondertussen volgde ik de bijkomende opleiding tot hondenfysiotherapeut aan de UGent.